Uutiset

 

Biopolymeeripohjaiset kalvot kuumapuristustesteissä

BioÄly-projekti toteutti ylöjärveläisen Iscent Oy:n kanssa pilot-hankkeen, missä keskityttiin testaamaan ekologisempia biomuoveja vaihtoehtona nykyisille öljypohjaisille muoveille. Iscent Oy tuottaa kehittämällään suuren volyymin kustannustehokkaalla tuotantoteknologialla, joka perustuu kuumapuristustekniikkaan, paperin tai kalvon pinnalle valoataittavia hologrammeja, joita käytetään erilaisten pakkausratkaisujen koristeluun sekä tuomaan erilaisia 3D- ja valontaittumisefektejä etiketteihin ja pakkauksiin. Hologrammeilla aikaan saatavat valoefektit ovat suosittuja efektejä, joilla tuotevalmistajat haluavat luoda erikoistehosteita ja erottua kilpailijoista. Iscentin teknologialla voidaan tehdä myös paljaalle silmälle näkymättömiä mikrokuvioita, jotka tekevät pakkauksesta vaikean väärentää.

Kohdesovelluksena pilotissa oli kuumapuristustekniikalla paineen ja lämmön avulla muovin pintaan tuotettavat hologrammit. Hankkeen aikana testattiin hologrammien alustoina useita erilaisia biomuoveja, kuten PLA, selluloosa-asetaatti ja PLA-polyesteriseos, joiden havaittiin olevan herkkiä ja haastavia kuumapuristustekniikan olosuhteille. Testeissä havaittiin puristusolosuhteiden vaikuttavan voimakkaasti hologrammien laatuun sekä biomuovien dimensiopysyvyyteen. Oikeilla olosuhdevalinnoilla tuotettiin hyviä hologrammeja biopolymeeripohjaisille muoveille.

 

 

 

BioÄly-pilot: Nanokomposiitti-pohjainen lämmityselementti Lundell Oy:n Liune-oveen Lohjan asuntomessujen 2021 Pyörre-taloon

 

Lundell Oy valmistaa tila- ja rakenneratkaisuja tuomalla huomattavaa lisäarvoa asiakkailleen monilla teräsrakenteisilla ratkaisuilla sekä jatkojalostetuilla profiilituotteilla kuten elementeillä. Seinän sisään piiloon menevä Liune-ovi on Lundellin lippulaivatuote ja Liune-ovet ovat tärkeässä roolissa Lundellin Lohjan asuntomessuille 2021 suunnittelemassa ekologista rakentamista tukevassa Pyörre-messutalossa. BioÄly -projekti toteuttaa Lundell Oy:n kanssa pilot-hankkeen, jossa tuotetaan uusia toimintoja biomateriaaliratkaisuilla Pyörre -messutaloon liittämällä Liune-oveen biopohjainen sähköä johtava nanokomposiittimateriaalista valmistettu lämmityselementti. Lämmityselementti integoidaan Liune-oven peileihin ja sillä tuotetaan matalan lämpötilan mukavuuslämpöä. Tarkempia tietoja löytyy oheisesta tiedotteesta.

Lundell-pilotti_tiedote BioÄly.

 

 

 

BioÄly -kysely erilaisten biopohjaisten ratkaisujen aloilla toimijoille

BioÄly-projekti toteutta kyselyn projektin ympärille muodostuneen verkoston tulevaisuuden odotuksista ja tarpeista. Kyselyyn vastaamalla voit vaikuttaa siihen mitä kehitystötä tulevaisuudessa tulisi tehdä. Kyselyn tuloksia hyödynnetään projektin suoraavien tapahtumien suunnittelussa ja projektin yhtenä tuoteoksena syntyvän tiekartan toteutuksessa. Tiekartassa tullaan käsittelemään mm. visioita, teknologioita ja toimenpide-  ja projektiehdotuksia.

Kysely on avoin ja siihen voi vastata tämän linkin kautta: BioÄly -projektin kysely -kevät 2020.

Vastausaikaa on pidennetty maanantaihin 4.5.2020 asti ja vastaaminen kyselyyn vie noin 15 min. Kysely toteutetaan anonyymisti ja tulokset analysoidaan ilman tunnistetietoja.

 

 

BioÄly Seminaari 10.3.2020

Bioäly järjesti viidennen seminaarinsa ja workshopin Tampereen yliopistolla Kampusklubilla tiistaina 10.3. Seminaarin ja workshopin aihepiirit käsittelivät Ekologista elektroniikkaa ja tulevaisuuden tarpeita kehitystyön näkökulmasta BioÄly-projektin aihepiireihin liittyen. Seminaarissa keskusteltiin mielenkiintoisista aiheista, kuten painotekniikan älykkäistä ratkaisuista, biopohjaisia pietsoantureita, lisäksi kuultiin BioÄlyn ja Lundell Oy:n mielenkiintoisesta yhteistyöprojektista Lohjan Asuntomessuilla 2021 sekä Stora Enson Älykkäistä pakkausratkaisuista. Esitelmien materiaaleihin pääset tutustumaan materiaalipankin kautta.

Workshopissa osallistujat antoivat vaikuttan näkökulman lähitulevaisuuden kehitystyöhön, jonka avulla luodaan tulevaisuudessa kestäviä ratkaisuja yritysten strategisiin tarpeisiin. Seminaarin workshopissa työstettiin tiekarttaa, joka tulee olemaan yksi BioÄly-hankkeen tuotoksista ja jossa tullaan käsitellään mm. visiota, teknologioita ja toimenpide- ja projektiehdotuksia. Työpajassa vosallistujat toivat esille tulevaisuuden strategisia tarpeita BioÄly-aihepiiriin liittyen.

Lisäksi päivän päätteeksi osallistujat pääsivät tutustumaan Painettavan Elektroniikan laboratorioon ja sen uusimpiin laitehankintoihin.

 

BioÄly esillä Menestyvä Liike-elämä 2020 juhlakokonaisuudessa

Talouselämän yhteydessä 24.1.2020 julkaistussa menestyvä Liike-elämä -juhlakokonaisuudessa on esillä runsas määrä asiantuntija-artikkeleita. BioÄly-projekti on mukana julkaisussa, katso printtiversion sivulta 26 tai online-artikkelista.

 

Kauran kuoresta leipäpussiksi – muovin rinnalle syntyy nyt uusia pakkausmateriaaleja

Tampereen yliopiston Unit verkkojulkaisussa (19.9.2019) Arja Hautalan kirjoittamassa artikelissa käsitellän uusia materiaaleja ja artikkelissa käsitellään myös BioÄly-projektia. Linkki artikkeliin tässä.

 

Artikkeli: Nanocellulose films as substrates for printed electronics

Microfibrillated cellulose (MFC) was fabricated from cellulose pulp using in-house mechanical fibrillation equipment. Subsequently, freestanding MFC films were fabricated with in-house developed hot-plate drying technique. The MFC films were tested as substrate materials for printed electronics patterns. Conducting patterns were fabricated on the MFC films using screen printing and vacuum evaporation. Electrical conductivity of the fabricated patterns was measured using four-wire technique. It was shown that the MFC films are suitable substrate materials for printing of functional electronic ink patterns, and thermal annealing of the patterns. Link to the article.

 

Julkaisu: Nanoselluloosa pietsoelekronisena materiaalina

Sampo Tuukkanen ja Satu Rajala ovat kirjoitteneet kirjassa ”Piezoelectricity: Organic and Inorganic Materials and Applications”  mielenkiintoisen kappaleen nanoselluloosasta pietrsoelektronisena materiaalina ”Nanocellulose as a Piezoelectric Material”. Kappaleessa käsitellään CNF, BC ja CNC kalvojen pietsoelektronisia ominaisuuksia sekä nanoselluloosan potentiaalia toimia biopohjaisena sensorimateriaalina.

 

Tapahtuma 11.9.2019

Kilpailukykyä vähähiilisillä materiaaliratkaisuilla – Bio- ja kiertotalouden yritysseminaari järjestettiin Lapland Hotelsissa, Tampereella 11.9.2019. Yrityksille suunnattussa bio- ja kiertotalouden tilaisuudessa kuultiin ajankohtaisimmat käänteet ekologisista materiaaliratkaisuista pakkaus- ja kalvosovelluksiin. Tilaisuuden teemoina olivat kalvoprosesseihin soveltuvat biopohjaiset muovit, älykkäät biopohjaiset ratkaisut, lainsäädännölliset näkökulmat ja innovatiiviset bio- ja kiertotalouden ratkaisut yritysesimerkein. Tilaisuudessa osallistujat verkostoituivat ahkerasti muiden yritysten ja tutkimusosapuolien kanssa sekä kehittivät toimintojaan vähähiilisemmäksi.

Tilaisuuden järjestivät yhteistyössä PIHI- ja BioÄly-hankkeiden toteuttajat VTT Oy, Tampereen Yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Ekokumppanit Oy.

 

TechBites -tapahtuma 28.3.2019

Tampereen yliopisto järjesti TechBites Elastronics -tapahtuman torstaina 28.3 Hervannan kampuksella Kielikeskuksen aulassa. Tilaisuudessa oli mahdollista tutustua venyvän, joustavan ja päällepuettavan elektroniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin. Lisäksi osallistujilla oli mahdollisuus päästä myös tutustumaan printatun elektroniikan laboratorioon. Tapahtumassa käytiin runsaasti mielenkiitoisia keskuteluja alan huippututkijoiden ja yritysedustajien kanssa.  Lisätietoa ja videoita tapahtumasta löytyy linkistä: TechBites

 

Tapahtuma 25.4.2019

BioÄly – Biopohjaiset Älykkäät Ratkaisut – Yhteistyöalusta kiertotalouden alueellisena vahvistaja järjesti Selluloosananomateriaalit – Potentiaali ja mahdollisuudet seminaarin ja workshopin Tampereen yliopistolla, Hervannan Kampuksella, Kampusklubilla®.

Seminaarissa perehdyttiin selluloosan nanomateriaaleihin, niiden alkuperään, tuotantoon ja sovellusmahdollisuuksiin. Seminaari tarjosi kattavan tietopaketin selluloosananomate-riaalien tilanteesta nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi osallistujat pääsivät tutustumaan mikrofib-rilloidun selluloosakuidun valmistukseen laboratoriossa Tampereen yliopoistolla kehitetyllä menetelmällä.

 

TechBites -tapahtuma 28.3.2019:

Tampereen yliopisto järjestää TechBites -tapahtuman torstaina 28.3 Hervannan kampuksella Kielikeskuksen aulassa (päärakennus, 1 krs.) klo 13 – 15:45. Tule mukaan tutustumaan venyvän, joustavan ja päällepuettavan elektroniikan tarjoamiin mahdollisuuksiin! 20 nopeinta ilmottautujaa pääsee myös tutustumaan printatun elektroniikan laboratorioon. Käy mielenkiitoisia keskuteluja alan huippututkijoiden ja yritysedustajien kanssa. Poimi parhaat ideat ja yhteistyökumppanit yrityksellesi. Tapahtuma on suunnattu yrityksille ja päätösentekijöille ja on osallistujille ilmainen. Lisätietoa ja ilmoittaumislinkki: TechBites

 

Tapahtuma 4. – 5.12.2018:

Business from Bioeconomy – matchmaking tapahtuma Karlstad, Ruotsi.

BSR Stars S3 –hanke järjestää Ruotsin Karlstadissa biotalouden matchmaking ja yritysvalmennus –tapahtuman 4.-5.12.2018. Tapahtuma on suunnattu alan tutkijoille, yrityksille ja julkisille organisaatioille koko Itämeren alueella. Tapahtuma keskittyy biotalouteen ja esillä ovat mm. pakkaus-, rakennus- ja energiasektorin ratkaisut. Tapahtuma tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden verkottua, löytää kansainvälisiä kumppaneita, kehittää tutkimus- ja yritysyhteistyötä ja saada uusinta alan tietoa. Kahden päivän aikana kuulet mielenkiintoisia yritysesityksiä, eri maiden biotalouteen liittyvästä kehitystyöstä ja tutkimuksesta sekä pääset osallistumaan työpajoihin. Yrityksille on tarjolla mahdollisuus saada yritysvalmennusta ja pitchata oma liikeidea (näihin voi ilmoittautua rekisteröinnin yhteydessä).

Värmlandin alue Ruotsissa on kuuluisa biotalouteen liittyvästä tutkimuksesta ja yritystoiminnasta ja siksi se tarjoaakin erinomaiset puitteet kansainvälisen tapahtuman järjestämiselle. Region Värmland vastaa tapahtuman järjestelyistä ja toivottaa kaikki osallistujat tervetulleiksi Karlstadiin.

Ohjelma: Program-Business-from-Bioeconomy-2

Tilaisuuteen ilmoittautuminen, ohjelma ja puhujat: http://www.regionvarmland.se/event/business-from-bioeconomy-2/

 Ilmoittautumista toivotaan viimeistään 4.11.2018. Tapahtuma on maksuton.

 

 

Tapahtuma 20.11.2018:

BioÄly – Biopohjaiset Älykkäät Ratkaisut – Yhteistyöalusta kiertotalouden alueellisena vahvistaja järjestää workshopin aiheesta

Älykkäiden biopohjaisten ratkaisujen valmiusaste ja arvontuottopotentiaali

20.11.2018 Tampereen teknillisellä yliopistolla, Kampusklubilla®. Seminaarissa käydään läpi BioÄly-teknologioiden hyötyjä ja haasteita relevantteihin kilpaileviin teknologioihin nähden. Tämän lisäksi esitellään millä askelilla pilottihanke voidaan toteuttaa sekä kuinka pilottihankkeissa tehtyjä tuotekonsepteja voidaan arvioida konkreettisen esimerkin avulla. Seminaariin mahtuu mukaan 40 ensimmäisenä ilmoittautunutta; ilmoittaumiset bioaly.fi sivuston Ilmoittautuminen välilehden kautta.

 

Tapahtuma 13.11.2018:

Uusi puu kilpailu: Puupohjaisen biotalouden parhaat ratkaisut palkitaan tiistaina 13.11.2018 Klo 8:30 – 10:45, Helsingissä Musiikkitalon ravintolassa, Mannerheimintie 13. Uusi puu -kilpailun avulla etsittiin jo kolmatta kertaa globaaleihin haasteisiin vastaavia, puuta hyödyntäviä konkreettisia ratkaisuja. Tule kuulemaan, mitkä innovatiiviset ratkaisut ovat vuoden 2018 voittajia ja toteamaan mihin kaikkeen puu pystyy.

Ohjelma ja ilmoittautuminen löytyvät  tämän linkin takaa

 

Tapahtuma 28.9.2018:
Tekn.lis. Jari Keskisen väitöskirja ”Supercapacitors on Flexible Substrates for Energy Autonomous Electronics” tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisessä yliopistossa perjantaina 28.9.2018 klo 12 alkaen, Tietotalon salissa TB109. Vastaväittäjänä prof. Xavier Crispin, Linköping University, Ruotsi.

Yle Uutiset – Väitöstutkimus, Jari Keskinen: Pienet, ympäristöystävälliset superkondensaattorit voisivat korvata akkuja ja paristoja

 

Tapahtuma 26.9.2018:

Diplomi-insinööri Lotta Kuulialan väitöskirja ”Multidisciplinary Quality Characterization for the Development of Active and Intelligent Packaging Technologies for Muscle Foods” tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) Teknisten tieteiden tiedekunnassa keskiviikkona 26.09.2018 kello 12.00 alkaen Konetalon salissa K1702. Vastaväittäjinä toimivat professori Vasilis Valdramidis, University of Malta, Malta ja tohtori Jenneke Heising, Wageningen University, Alankomaat.

 

Tapahtuma 13.9.2018:

BioÄly – Biopohjaiset Älykkäät Ratkaisut – Yhteistyöalusta kiertotalouden alueellisena vahvistaja järjestää BioÄly workshop seminaaripäivän 13.9.2018 Tampereen teknillisellä yliopistolla Päärakennuksen 1. krs, Kielikeskuksen aulassa, klo 9 – 16. Seminaarissa esitellään projektin tavoitteet ja toivotetaan pirkanmaalaiset yritykset tervetulleiksi mukaan projektin pilot ja demo hankkeisiin. Keskustelujen, esitelmien ja workshoppien aiheet liittyvät bio-ja kiertotalouteen, vähähiilisyyten sekä näiden osa-alueiden kehittämiseen.

 

Tapahtuma 29.5.2018:

Biopohjaiset tuotteet ja ekologiset muoviratkaisut – matchmaking tapahtuma 29.5.2018 Tampere-talolla, kokoustila Sonaatti 1, Yliopistonkatu 55, Tampere. Pirkanmaalta löytyy korkealuokkaista biotalouden sovellusten tutkimus-, kehitysosaamista, josta kuulet lisää tapahtumassamme. Matchmaking –osiossa pääset verkottumaan VTT:n ja Tampereen teknillisen yliopiston tutkijoiden kanssa sekä kuulet ligniinipohjaisten tuotteiden kehittämisestä ja yritysyhteistyöstä Ruotsissa. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Business Tampere, Pirkanmaan liitto ja Suomen Itämeri-instituutti osana CircHubs sekä BSR Stars S3 -hankkeita.

 

Uutinen 21.3.2018:

Kiertotalouden vahvistaminen nähdään Pirkanmaalla tärkeänä kehittämisen kohteena. Huhtikuussa TTY:ssä käynnistyy hanke, jossa maakuntaan luodaan yhteistyöllä yritysten kanssa kiertotalouden biopohjaisia älykkäitä tuote- ja palvelukonsepteja ja niitä myös pilotoidaan yrityksissä.